Dansk
 
engelsk
        Bookmark and Share    
 

Neva Maskerade

Neva Maskerade - en Sibirisk kat?

Den Sibiriske kat findes også i en maskerede udgave og kaldes Neva Maskerade. Denne kat bærer udseenet som colourpoint, hvilket vil sige, hvid med aftegn i hovedet, på ørerne, halen og poterne og blå øjne. Aftegnene kan både være helt lyse eller meget mørke.

Neva Maskerade Sibirisk katDer hersker tvivl om, hvordan den maskede kat, Neva Maskerade, er opstået i Sibir-racen. Nogen mener at den er opstået ved blanding med racerne Perser og Siameser i planlagt opdræt med de traditionelle Sibiriske katte. Og andre mener at Siameser kattene selv har blandet sig med Sibiriske katte i den asiatiske del af Rusland. Mange af de Sibiriske katte stammer fra den del af Rusland, og har spredt sig videre over til Moskva og St. Petersborg. En helt anden teori er at de maskede vilde katte har blandet sig med vilde Sibiriske ved bredden af elven Neva ved St. Petersborg, og deraf har de fået navnet Neva Maskerade.

Hvad den præcise historie er, er svært at sige. Men man ved dog at verdens største genpool for Siamesere og maskede katte faktisk findes i Rusland.

Man ved også med sikkerhed, at det har forekommet at Siamesere for lang tid tilbage er blevet importeret til Rusland, og nogen opdrættere parrede Siamesere og Persere med Sibiriske i 90’eren i St. Petersborg. Dette var for at tjene ekstra penge på Sibiriske med colourpoint farve, da disse var usædvanlige.

Neva Maskerade Sibirisk colourpointColourpoint genet eksisterer i næsten hver eneste kattepopulation, også Norsk Skovkat og Maine Coon. Men i følge Hardy-Weinbergs lov kommer dette meget sjældent frem i en stabil population. - Den er altså ikke godt nok indarbejdet til at blive stabil. En anden ting er, at mange colourpointkatte i en population, kan betyde at populationen er ustabil. Neva Maskerade har eksisteret i cirka 15 år, og næsten ingen Neva katte har en fuld stamtavle.

Mellem 1992 og 1996 eksploderede opdrættet af Neva Maskerade. Som opdrættere af Sibiriske katte kan man ikke vide, hvilke fundationkatte som indeholder Neva (CS Genet, Siameser genet).

Mange katte bærer på Siameser og Perser genet, og dette gælder ikke bare Sibiriske katte. Dette kommer vældig frem i opdræt, hvis man lægger vægt på ressisive gener.

Mange opdrættere ønsker at de Sibiriske og Neva’erne adskilles, men det hænger således sammen, at Nevaen behøver at blive parret med de Sibiriske for at kunne bestå. Dette fordi Neva Maskerade ikke er en genetisk stabil variant.

Neva Maskerade colourpoint SibiriskMen noget tyder på, at begge oprindelses historierne omkring Neva maskerade faktisk stemmer; altså at Neva Maskerade i nogle tilfælde er opstået naturligt, og i andre tilfælde er avlet ind i de Sibiriske.

Der findes nemlig Sibiriske katte, som har anlægget naturligt, helt tilbage til Tsartiden, og andre katte har anlægget efter indkrydsninger med andre racer.

Anlægget for maskede katte er et recessivt gen, og gives videre til næste generation ligesom genet for farven deluted. Det betyder, at for det er muligt at avle afkom med maske, skal begge forældre bære genet for maske, altså colourpoint genet, som betegnes CS.

Anlægget kan ligge skjult i rigtig mange generationer, og alligevel komme frem i avl.
Men på den anden side vil det også sige, at hvis man ikke ønsker maskede afkom, skal man blot finde en avlspartner til sin kat, som ikke bærer anlægget. På den måde er det nemt at udavle, hvis man ikke ønsker det.

UC Davis Veterinær Genetik Laboratorium i Californien har udviklet en DNA test for at finde CS (Siameser) gener i Sibiriske og andre katteracer. Testen er nu tilgængelig!
Testen laves med svab (ingen blod er nødvendigt), så katteejeren kan udtage prøven uden hjælp fra dyrlægen. Dette vil være en stor hjælp for opdrættere, som er interesseret i at vide om deres kat er bærer af det pointede gen eller ej, og kan nu bedre planlægge en målrettet avl!
Især for de FIFe opdrættere, som måske vil undgå dette gen for Neva Maskerade, er dette meget nyttigt. Genpoolen inde for den Sibiriske race er meget lille, som følge af der er så få af racen i verden. Derfor kan det ind i mellem være svært at komme udenom, at der er Neva Maskerade i stamtavlen, hvilket ikke længere skulle være en hindring mht. colour point udseendet på afkom pga. den nye test fra VGL.

Neva Maskerade colourpoint SibiriskMen for mange opdrættere kan det måske også handle om sundheden i den Sibiriske race, idet mange tror der er en risiko ved at der måske er Siamesere og Persere i stamtavlen. Begge er racer der har været avlet på i mange år, og desværre er der blevet knyttet nogle hjerte- og nyrelidelser samt sukkersyge til disse racer. Derfor tror mange at der således vil være risiko for, at føre disse lidelser ind i en ellers sund og naturlig race. Men selv ved eventuel indblanding med en anden race, vil risikoen for at fortynde en sygdom, måske endda være større end for at forstærke den. Der er dog aldrig påvist nogen helt klare sammenhæng mellem farve og sygdom, og genetikken bag er mere kompliceret en som så.
Desuden har farvegenet ofte hængt ved i uanede generationer, selvom der kun ses traditionelle farver i stamtavlen, og derfor er kan de maskede killinger pludselig opstå i et almindeligt kuld - her kan man jo ikke pludselig tale om ringere sundhed eller lignende!!! Hvis man derimod begynder at bevidst parre Siameser, Perser eller andet ind i den Sibiriske race, så får man selvfølgelig en sundhedsstatus, som skal sammenlignes med de to racer.  

Nogen syntes også at mene, at sandsynligheden for at allergikere kan tåle den Sibiriske med Neva Maskerade, bør være mindre fordi der er risiko for at farven er opstået ved indblanding af andre racer. Hvad sandheden er i dette tilfælde vides ikke med sikkerhed.
Men når det ikke handler om, at der er blandet andre racer ind, men at farvegenet bare har hængt ved i uanede generationer, så har det ingen indvirkning på om katten er allergivenlig eller ej. Farvegenet vil jo i nogle tilfælde opstå tilfældigt i et kuld med killinger af traditionelle farver og derfor vil der ikke være forskel på, hvor vidt de er mere eller mindre allergivenlige. 

Af udseende ligner Neva Maskerade den Sibiriske kat, de har blot masken til forskel.
Mange opdrættere, specielt i Skandinavien, ønsker ikke Neva Maskerade katte i deres linjer og opdræt. Det er således en uønsket farve. Uden for Skandinavien er varianten mere almindelig. Det er næsten blevet en religion for nogle opdrættere...

Neva Maskerade colourpoint SibiriskI forbundet FIFé er Neva Maskerade blevet godkendt i 2010, som en godkendt farvevariant inden for Sibirisk kat. Tidligere blev den bare betegnet som en ikke godkendt farvevariant i stamtavlen og dette blev indikeret med et X.
Før Neva Maskerade blev godkendt, var det heller ikke muligt at udstille eller avle videre på Neva Maskerade katte i FIFé. 

I mange andre forbund i og uden for Europa, er den maskede farvevariant godkendt tidligere som en sibirisk, og regnes også for at være det. Derfor har man i mange andre lande kunne købe maskede Sibiriske katte, før de blev godkendt i Danmark.

I Rusland, hvor racen jo oprindelig stammer fra, havde de imidlertid anerkendt denne farve variant, siden de begyndte at føre register omkring 1987. På russiske udstillinger har de konkurreret med egne farvegrupper siden 1990.

Testen for Colour-point genet (Neva Maskerade) er nu tilgængelig. Se mere på dette link: http://www.vgl.ucdavis.edu/service/cat/coatcolor.html#color

Læs også gerne denne artikel for mere information om Neva Maskerade i den Sibiriske kat: http://www.pawpeds.com/pawacademy/general/siberianmasquerade/

I år 2016 fødtes de første Sibiriske killinger med maske farve i katteri DK Meldgaards!!! Dette til vores store overraskelse, da vores grundstamme i opdrættet er testet fri for farvegenet. Dog er det før set hos andre opdrættere, at der er lavet fejl i gentesten, og det må tydeligvis være det, som er sket hos os, siden farven uventet opstår! Dog er killingerne jo nøjagtig ligesom dem vi plejer at opdrætte - bare født i en anden "frakke" og de er nøjagtig lige så velkomne og elsket, som alle vores andre killinger <3 
 
 
 
(TEKST AF LAILA MELDGAARD, KATTERI DK MELDGAARDS - COPYRIGHT)
DK Meldgaards, Laila & Mads Meldgaard Petersen | 8930 Randers NØ - Denmark | mail@katterimeldgaards-sibirisk.dk