Dansk
 
engelsk
        Bookmark and Share    
 

Race standard

Den Sibiriske kat vs. Maine Coon & Norsk Skovkat

For at give et billede af de tre Skovkattes forskelligheder;

Den Sibiriske kats udseende;
Hovedet skal være massivt og lidt længere end det er bredt, med en pande som er bred og ganske rund. Katten skal have lavtstående kindben og en profil som buer svagt indad, men ikke med stop eller knæk. Hagen må ikke være dominant, men let afrundet, og skal være medvirkende til det runde udtryk i ansigtet. Ørerne skal være af medium størrelse og runde, med en god bredde imellem dem. Øjnene skal være store og ovale, gerne lidt på skrå. Øjenfarven klar grøn er foretrukket, men alle øjenfarver er tilladte. Ofte ønskes en meget stærk øjenfarve. Katten skal have en kraftig benstamme, der er medium af størrelse og som former en rektangel tilsammen med kroppen. Poterne er store og runde, og med tufser mellem tæerne. Halen skal være lang og nå skulderbladene, og med afrundet ende. Pelsen skal være tæt, og må ikke ligge helt ind til kroppen. Overpelsen skal føles strid ved berøring og være vandafvisende.

Den Sibiriske udtrykker evner på jagtmarkerne, med sin medium-store fremtoning.

Sådan vil den Sibiriske kat se ud forfra og i profil, hvis den følger standarden:

Sibirisk kat i profil

Den Sibiriske kat sammenlignes ofte med de andre skovkatte racer, Maine Coon og Norsk Skovkat, men de har i virkeligheden ikke ret meget til fælles.

Dog ligner de tre racer hinanden ved, at de alle er naturracer, semilanghårede, og forekommer i mange farvevarianter.

Den Sibiriske kat er ikke lige så stor som Maine Coon’en og den Norske Skovkat, men er dog heller ikke en lille race. Generelt er den Sibiriske mere kompakt og rund i formerne, end de andre skovkatte racer.

Den Sibiriske kats størrelse, sind og temperament;
Den Sibiriske kat er en skovkat, ligesom Maine Coon og den Norske skovkat er. Den er en sent udviklet race, ligesom de andre skovkatte, og man siger at den vokser indtil den er 3-5 år gammel. En Sibirisk hunkats normal vægt ligger på 3-5 kg, hvor imod en hankats normalvægt typisk er 5-6,5 kg.

Racen er utrolig kompakt bygget, og ofte bliver man overrasket når man løfter katten op, fordi den egentlig er større og tungere end den ser ud. Det er en muskuløs og meget aktiv og energisk kat. Den er nysgerrig og vil være med hvor tingene sker, derfor er den helt af sig selv en del af alt i hjemmet. Mange Sibiriske elsker at lege selvom de er ovre killingestadiet.

Den Sibiriske kat er en god jæger og trives vældig godt med at være ude. Men da den også har let ved at tilpasse sig, er det ikke noget problem at holde den som indekat, bare den får tilpas aktivering. Racen elsker at klatre og man vil ofte finde den på den højeste reol. Hvis man tilgodeser kattens behov for kontakt, leg og aktivering, er det ikke noget problem at have den som indekat. Derfor vil den modsatvis ikke trives hos en familie med en travl hverdag, som ikke har tid til den når de er hjemme.

Denne race kat er utrolig social, legesyg, højt intelligent og kælen. Den elsker opmærksomhed og at kommunikere med sin ejer. Man kan næsten sammenligne den med en hund, da den gerne følger sin ejer i tykt og tyndt. Racen skaber ofte et specielt tæt forhold til sin ejer og er typisk en en-mands kat. Den acceptere hele familien, men når det kommer til sofa-hygge om aftenen eller katten er syg, så ved den godt hvem den foretrækker. Ofte skal racen lige se fremmede mennesker an, før den lader sig kæle med.
Det er også en race som knytter sig meget til andre katte, og kommer godt ud af det med andre dyr og børn. Ofte er de yderst tålmodige over for børn. De ses som meget stabile, idet de ofte finder sig en mage, som de er trofast livet ud. Så når en Sibirisk kat er blevet glad for sin ejer, har man en ven resten af livet! Det siges at den Sibiriske kat kan blive dybt såret, og vise det ved at ignorere sin ejer.

Trods det at den Sibiriske sammenlignes med en hund på mange punkter, mår man dog ikke forvente, at den har tænkt sig at adlyde ejerens signaler som en hund. Derimod er den meget selvstændig, og skal opdrages med meget klare retningslinjer.

Da de er så sociale og kontaktsøgende og intelligente, er de meget nemme at opdrage og lære ting, og i Rusland ser man dem endda brugt i cirkus.

Den har en stærk personlighed og karakter, men er meget venlig overfor andre katte. Det er en selvsikker og stolt race, som man må være meget konsekvent med at opdrage.

Den Sibiriske kat er meget naturlig og har stærke instinkter. De er gode moderdyr, som også gerne tager sig af andre hunkattes killinger. Ofte kan man også se at to hunkatte har deres killinger sammen, og hjælpes ad med det hele.

På trods den barske tilblivelse, har den Sibiriske kat en god og venlig, nærmest kærlig karakter og elsker at kommunikere med mennesker. Den er uafhængig uden at være aggressiv og på udstillinger bliver alt accepteret med en rar filosofisk ro.

Læs om den Sibiriske kats pels og pelspleje under afsnittet "En semilanghårskat".

Maine Coon kattens udseende;
Hovedet skal have et meget firkantet snudeparti, og må bestemt ikke være rundt. Snudepartiet bliver ofte beskrevet som en lille firkantet tændstikæske, eller med ordet ”boxen”. Maine Coonen har en blød hvælving over profilen. Racen er kendt for sit lidt grove udseende. Hagen skal være markant, i linje med overlæben og med god dybde, hvilket fremhæver det firkantede snudeparti. Ørerne må ikke være afrundede.

Racen skal have en lang og kraftig krop, og være sat på høje kraftige ben. Dog synes benene lidt lavere end de egentlig er, pga. den lange pels. Forben og bagben skal have samme længde. Pelsen kan virke nærmest som silke, og ligger forholdsvis tæt ind til kroppen. Maine Coon katten udtrykker råstyrke.

Maine Coon kattens temperament;
Maine Coon katte bliver ofte omtalt som "the gentle Giant", hvilket betyder noget i retningen af "Den blide kæmpe". Maine Coon katten er ligeså kærlig og hengiven som den er stor og ser bister ud. De er stort set med i alting og de giver gerne en hjælpende pote, selvom det ikke altid er den store hjælp, men nok snarere det modsatte. Deres adfærd bliver ofte sammenlignet med hunde. Maine Coon trives udmærket indendørs, bare man sørger for at aktivere den, og have møbleret hjemmet med kradsemiljøer. Maine Coon katten er meget social og omgængelig, og de trives godt sammen med andre racer, hunde og børn.

Norsk Skovkattens udseende;
Hovedet skal nærmest være trekantet. Når det ses forfra skal der fra det nederste punkt af hagen til det øverste punkt af ørerne, dannes lige linjer og dermed en trekant. Profilen skal være helt ret, hvilket også giver det trekantede udseende, når racen ses fra siden. Hagen skal være stærk, men må ikke få racens hoved til at syne firkantet frem for trekantet, set i profil. Ørerne må ikke være afrundede. Racen skal have en lang krop, stå på høje ben og være kraftigt bygget.

Den skal være smidig og elegant. Bagbenene skal være en anelse længere end forbenene. Pelsen hos denne race er generelt større og mere ulden, idet der er væsentlig mere underuld. Den Norske Skovkat udtrykker snilde og elegant hurtighed.

Norsk Skovkattens temperament;
Den Norske Skovkat er en initiativrig race, som samtidig er modig og frygtløs. Den har gennem generationer i den vilde natur lært, at den bedste form for forsvar er angreb, og det er ikke en race som let bliver nervøs eller rastløs. Derfor må racen siges at have en meget stærk karakter. De tager enhver ændring med overraskende ro og vænner sig let til nye situationer. Den Norske Skovkat trives godt sammen med andre katteracer, med hunde og med børn. Skovkatten er typisk en en-mands, men accepterer hele familien.

Der er intet problem i at holde Skovkatten som indekat, men idet Skovkatten er aktiv, stiller det en del krav til ejeren, hvis katten skal trives. Vælger man at lade katten komme ud, vil man se den nyde naturen og klatre i de højeste træer.

 

Skitsen nedenfor denne tekst, er lånt fra det spanske katteblad ”El Gato del Mundo” og viser forskellen på Norsk Skovkat (grøn skitse), Maine Coon (rød skitse) og Sibirisk skovkat (lilla skitse).

Sibirisk kat vs Maine Coon & Norsk Skovkat, type

På skitsen fremgår det tydeligt, at deres hovedtype netop ikke er ens, hvis de alle er et godt eksemplar af deres race.

Den Sibiriske kat har et hjerteformet hoved, med bløde og runde former. Den skal være bamset og venlig i sit udtryk.

Hvorimod Maine Coonen, som er en af de største racer, har et hoved med en let blød profil, og et velmarkeret kindeparti/mule, som kaldes ”boxen”. Den skal have et rå udtryk.

Den Norske Skovkat har en lang krop med et trekantet hoved, en lige profil og ører som følger den ydre linje, fra hagen til ørespidsen.

(TEKST AF LAILA MELDGAARD, KATTERI DK MELDGAARDS - COPYRIGHT)

                Race standarden for den Sibiriske kat
De internationale kattesammenslutninger har fastsat en standard for hver race. Dette er et skønhedsideal, der så nøjagtigt som muligt beskriver kattens udseende med henblik på bygning, pelsstruktur, hovedfacon, ben- og halelængde, samt detaljer om øjenfarve og form, ørernes størrelse, form og placering og meget mere.

I det følgende vil der blive vist nogle forskellige standarder af den Sibiriske kat, fra forskellige forbund, så som FIFé, WCF, CFA og TICA.

Standarderne er originale, og derfor er de ikke oversat, hvilket også ville kunne give anledning til eventuelle misforståelser.

I standarderne ses det tydeligt, at der er stor forskel på typen af den Sibiriske, forbundene imellem, men selvfølgelig er der også mange ligheder. Bemærk også at den Sibiriske kat med colourpoint farven, altså Neva Maskeraden, er en del af standarden i flere forbund.

Problemet med de forskellige standarder kan ligge i, hvis man ønsker at importere en Sibirisk fra et andet land, og man i det pågældende land arbejder med en anden standard i opdrættet. Således finder man måske ikke hvad man søger, eller ender med at få en kat, som måske ikke lever op til standarden i FIFé, som er det forbund vi opdrætter i i Danmark.

Dette er den første standard for den Sibiriske kat. Standarden er Russisk og er skrevet af Olga Mironova i 1989:

Oprindelig russisk standard;
General;
Strong, massive, muscular, powerful animals from medium to large size. Females are generally smaller in size than males. Coat is medium long, dense, with well-defined guard hair.

Head;
Large, shaped as short broad trapezium, in good proportion to the body, with the slight flat plane on the top of the head. The profile is without stop with smooth dip from the short forehead to the broad straight nose. The nose is medium long. Cheekbones, whisker pads and chin form a smooth, rounded line. Chin is wide, rather strong, but not protruding. Neck is strong and short.

Ears;
Medium size, wide at the base, the distance between the ears exceeds the width of one ear at the base. The external earline is vertical, the external end of the earbase is slightly above the eyelevel. The ears are slightly tilted forward, tips are rounded. Finishing the ears by tufts and brushes is preferred.

Eyes;
Medium size, rounded, set wide apart, with the outer corners tilted slightly upward. Colour is green or yellow of various gradations, distributed evenly. The eyes of the cats оf pointed and white colours are bright blue. The cats of "van" and white colours may have oddly coloured eyes.

Body;
Medium length, massive, with well-developed muscles, on the strong legs of medium length. Hind legs are slightly longer. Paws are large and round. Hair tufts between the toes are strongly desired.

Tail;
Medium length, thicker at the base, slightly tapering to the tip.

Coat;
Medium long. Guard hairs are solid, glossy. On the torso sides, the fur is softer, lightly-lying, and very dense. Undercoat is double, but its grade of expressiveness depends on the season. The decorative fur is long, dense, forms complete ruff and frill. The tail is excellently furnished with fur, the fur forms fluffy "britches" at the hind legs. During the fading season the decorative coat is usually scarce. "Agouty" and "tabby" colours have the most typical coat texture.

Colours;
All colours are permitted with the exception of chocolate, lilac, burmese, abyssinian and their colourpoint varieties. "Colourpoint" and "colourpoint with white" Siberians are known as "Neva Masquerade". The expertise is done separately, as per colours.

Condition;
Cat is healthy, strong, well groomed.

Faults;
Straight profile; deviation toward the "persian" type; long, narrow, light head and/or Face; Flat cheeks, weak cheek-bones. Small, rounded, deeply set eyes; large or narrow set ears, straight or high set ears, "persian" type ears (small, low-set, too trimmed with fur). Too short, too long, or too lightly built body; weak bones; small paws; no fur tufts between the toes. Slim long neck. Too short and/or sharp tail with a scarce fur trimming. Fur lacking undercoat, extremely tough or fluffy coat, dim on the back and croup.

Disqualify;
Clearly expressed signs of "persian" type.

Outcrosses with other breeds are not allowed.

Point score;

Total

100 Points

Head (incl. ears shape and set)

25 Points

Eyes

10 Points

Type (body, legs and paws)

30 Points

Coat (texture and colour)

20 Points

 Tail

10 Points

Condition

5 Points


FIFé standard (Fédération Internationale Féline);
Generel størrelse;
Medium til stor, hunner er forholdsmæssigt mindre end hanner.

Hoved;
Er en lille smule længere end bredt samt blødt afrundet og solidt. Forhovedet er bredt og samtidig en lille smule afrundet. Kindbenene er veludviklede og sidder højt. Næsen er af medium længde og bred, i profil vises en lille indadbøjning, men uden stop. Hagen er let tilbageskrånende. Den danner en kurve i profil, fra overlæben til den øverste linje af næsen.

Ører;
Er af medium størrelse. De er placeret med en god vidde imellem dem og læner en smule fremad. De er brede forneden og tipperne er afrundet med veludvokset hår på indersiden samt tufser.

Øjne;
Er store og let ovalformede. Anbragt med god afstand imellem og er en smule skråtstillede. Øjnenes farve er ensartet, alle farver er tilladt, men grøn foretrækkes.

Krop;
Veludviklede knogler og muskuløs, kraftfuld nakke, stærk hals og bred brystkasse. Kroppen skal give et firkantet indtryk, hvor benene skal være stærke og af middel længde; de skal forme et rektangel med kroppen.

Poterne er store og runde med tufser imellem tæerne. Halen er lang og tyk med afrundet spids. Den er tæt behåret på alle sider uden tendens til fane.

Pels;
Halvlang, veludviklet og meget tæt. Underpelsen må ikke være tæt liggende, overpelsen er vandafvisende og nærmest en smule hård at røre ved. Sommerpelsen er tydeligvis kortere end vinterpelsen som skal have et veludviklet "skjortebryst", fuld krave og "knickers".

Farve;
Alle farver er tilladte, bortset fra chokolade og lilla, cinnamon og fawn, også hvidt i alle tænkelige kombinationer og mængder.

Bemærkninger;
Novicer accepteres kun, hvis det drejer sig om katte født i Centraleuropa, helst USSR. Krydsninger med andre racer er ikke tilladt.

Fejl;
For lille størrelse eller for spinkel kropsbygning. For langt eller smalt hoved, lige profil, perserhoved. For store eller for højt placerede ører. For lange eller for tynde ben, for kort hale. For fin, silkeagtig eller tæt liggende pels. For lidt pels (sommer dog undtaget).

FIFe’s Pointskala;
Denne pointskala bruges på udstillinger til bedømmelse af den Sibiriske kat. Skalaen er, ligesom standarden, forskellig fra de forskellige forbund.

Totalt

100

Hoved; Generel form, næse, hage

25

Ører; Størrelse, form, placering

10

Øjne; Form og farve

 10

Krop; Form, størrelse, ben, poter

20

Hale; Længde og form

5

Pels; Kvalitet, textur, længde

25

Kondition

5

WCF standard (World Cat Federation);
Siberian / Neva Masquerade
Body;
Medium sized to large cat, well-muscled and heavily built. Neck short and substantial, legs also muscular and of medium length; feet big, compact, round and well tufted. Tail as long as to reach the shoulder blade, slightly tapering, furnished bushy.

Head;
Head short and broad with low set wide cheek bones, rounded muzzle and chin, forehead slightly curved, gently rounded contours and slightly curved profile. Nose of even width from bridge to nose leather.

Ears;
Medium-large, wide at base with slightly rounded tips. Set wide apart and tilted slightly forward.

Eyes;
Large, slightly oval shaped with rounded lower line, set slightly oblique and wide apart. Eye colour to be uniform and harmonizing with coat colour. Any shade from yellow/gold to green is accepted. In whites and vans the eye colour may also be blue or odd-eyed. In pointed cats the eye colour is blue on principle, the deeper the blue the better.

Coat;
Coat is of medium length; very dense undercoat, soft and fine, covered by a coarser, more substantial top coat. The dense smoothly flowing top coat is waterproof and glossy, of coarse, crisp texture, completely covering the back, flanks and the upper side of the tail. Undersides of body and back side of hind legs have only undercoat. Particularly long hair on neck, chest, breeches and tail.

Colour Varieties;
The pointed variety is named Neva Masquerade. Chocolate and cinnamon and the according diluted colours (lilac and fawn) are not accepted in any pattern combinations (solid, bi-colour, tri-colour, tabby), either in the Neva Masquerade or in the Siberian. Burmese pattern is also not accepted. Any other colour is accepted, the descriptions of colours are listed in the General Colour Guide. Any amount of white is allowed.

Point score;

Total

100 Points

 Body

35 Points

Head

30 Points

Coat testure

25 Points

 Coat colour and markings

5 Points

Condition

5 Points


CFA standard (The Cat Fanciers’ Association);
Head;
Shape; Modified wedge of medium/large size with rounded contours, in good proportion to the body. The head is broader at the top of the skull and narrows slightly to a full-rounded muzzle. The cheekbones are neither high set nor prominent. There should be a slight doming between the ears and an almost flat area on the forehead. Males will have well developed jowls and females will have a more moderate look.

Ears;
Medium-large, rounded, wide at the base and tilt slightly forward. The ears should be set as much on the sides of the head as on top. The hair over the back of the ear is short and thin. From the middle of the ear, the furnishings become longer and cover the base of the ear. Ear tipping is allowed.

Eyes;
Medium to large, almost round. The outer corner angled slightly towards the base of the ear. The eyes should be set more than one eye's width apart and should be open, alert, and expressive. There is no relationship between eye colour and coat/colour pattern except in the colour points which have blue eyes.

Chin;
The chin is well rounded but not protruding, and is in line with the nose.

Muzzle;
The muzzle is moderately short in length, full and rounded. There is a slight muzzle curvature, but the transition between the side of the head and the muzzle is gentle and inconspicuous.

Profile;
The top of the head is almost flat, with a slight nose curvature of a gentle slope from the forehead to the nose and a slight concave curvature before the tip when viewed in profile.

Neck;
Rounded, sturdy, and well muscled.

Body;
Torso; The body is medium in length, and well muscled with the back arched slightly higher than the shoulders, with a barrel-shaped, firm belly giving the sensation of solid weight.
Legs; Medium in length. The legs should have substantial boning with the hind legs slightly longer than the front legs.
Feet; The feet are big and rounded, with toe tufts desirable.
Tail; The tail is medium in length, being somewhat shorter than the length of the body. It should be wide at the base, tapering slightly to a blunt tip without thickening or kinks, evenly and thickly furnished.
Boning; Substantial.
Musculature; Ubstantial, powerful.

Coat/Colour/Pattern;
Lenght; This is a moderately long to longhaired cat with a TRIPLE coat. The hair on the shoulder blades and lower part of the chest should be thick and slightly shorter. There should be an abundant full collar ruff setting off the head in adults. Allow for warm weather coats. The hair may thicken to curls on the belly and britches, but a wavy coat is not characteristic.

Texture; Varies from coarse to soft, varying according to colour. There is a tight undercoat (in mature cats), thicker in cold weather.

Other;
Temperament; Must be unchallenging.
Allowances; Because the Siberian is a slow maturing breed, coat and physical structure should be taken into consideration when judging kittens and young adults. Buttons, spots and lockets are allowed.

Penalize;
Straight profile, narrow or fox-like muzzle, long tail, delicate boning, non-muscular, long body, almond-shaped eyes, and very long legs or very short legs; an adult with a long body or without good body weight.

Disqualify;
Kinked tail, incorrect number of toes, crossed eyes. Evidence of illness, poor health, emaciation.

Point skala;

Total

100 Points

Head
Shape
Profile
Ears
Eyes
Chin
Muzzle
Neck
45
15
3
5
5
4
10
13

Body
Torso
Legs
Feet
Tail

40
10
5
3
5
10

Coat/Colour
Length
Texture
Pattern
Colour

15
5
5
3
2 

TICA standard (The International Cat Association);
Recognized Category/Divions/Colours
Traditional Category, all Divisions, all colours.

General description;
The Siberian is a large, strong cat which takes 5 years to mature. The females weigh less than the males. They are extremely agile and great leapers. Their muscles are mighty, outstanding and powerful. The back is long and very slightly curved or arched, but appears horizontal when in motion. Convex muscular waist and round, compact belly develop with age. The hind legs, when straightened, are slightly longer than the forelegs. The paws are round, big and quite powerful. The overall appearance should be one of great strength, force and size with an excellent physical condition and alertness; the facial expression is quite sweet. The general impression is one of roundness and circles, rather than the rectangles and triangles of similar breeds.

Head;
The head is a modified wedge of medium size with rounded contours, broader at the skull and narrowing slightly to a full rounded muzzle with well-rounded chin. There may be a slight muzzle curvature, but the transition between the side of the head and the muzzle is gentle and inconspicuous. The cheek bones are neither high set nor prominent. There should be a good distance between the ears and eyes. The top of the head is flat, with a slight nose curvature before the tip. The neck is medium-long, rounded, substantial, and well muscled.

Tail;
The tail is medium in length, wide at the base, blunt at the tip without ticking or kinks, evenly and thickly furnished.

Ears;
The ears are medium-large, wide and set as much on the sides of the head as on the top; ideal position is 1 to 1-1/2 ear width apart. The tips are rounded and the ear tilts forward. Lynx tipping is desirable. Hair over the back of the ears is short and thin; from the middle of the ear, the furnishings become longer and cover the base completely.

Eyes;
The large, almost round eyes are set wide with the outer corner slightly angled towards the lower base of the ear. There is no relationship between eye colour and coat colour/pattern, however, the typical adult colour is yellow-green.

Coat;
This is a moderately long to longhaired cat, with hair on the shoulder blades and lower part of the chest being thick and slightly shorter. There should be an abundant ruff setting off the large, impressive head. There is a tight undercoat, thicker in cold weather. Allow for warm weather coats. The coat gives the impression of lacquer and oil when ungroomed. The hair may thicken to curls on the belly and britches, but a wavy coat is not characteristic. The skin may have a bluish cast. Clear strong colours and patterns desirable, but are secondary to type.

Allowances; Buttons, spots or lockets.

Penalize;
Adult cats not having substantial weight. Straight profile. Narrow or fox-like muzzle. Almond shaped eyes. Very long legs.

DK Meldgaards, Laila & Mads Meldgaard Petersen | 8930 Randers NØ - Denmark | mail@katterimeldgaards-sibirisk.dk