Dansk
 
engelsk
        Bookmark and Share    
 

Hvorfor stamtavle

Hvorfor stamtavle?

Ved ønske om en racekat må det altid anbefales, at man anskaffer sig en med stamtavle hos en FIFé registreret opdrætter, da dette er langt den bedste garanti for at man får hvad man betaler for og hvad man ønsker. For mange almindelige katteejere er det ofte et spørgsmål, om man skal købe kat med stamtavle eller ej. Mange tænker jo blot, at man ikke skal bruge en stamtavle til noget, og så kan man lige så godt få en billigere kat af den grund. Men sagen er den, at en stamtavle kun koster omkring 175 kr., så når folk siger, at de har fået en kat til halv pris, fordi den var uden stamtavle, så kan man jo kun undre sig. Men der kan være mange grunde, så som at forældrene i virkeligheden ikke er racerene, måske indavlede, killingerne er måske ikke vaccineret, ormebehandlet og dyrlægetilset? Måske er killingerne ikke opvokset under ordentlige forhold, med kvalitetsfoder? Eller de får måske lov til at flytte hjemmefra for tidligt, hvilket vil være før de er 12 uger gamle.
Men som bekendt hænger pris og kvalitet sammen…
En killing uden stamtavle kan selvfølgelig være lige så god som en med stamtavle. Men man løber en risiko ved at købe en uden stamtavle, da stamtavlen på mange måder er garantibeviset og står på mange måder for kvalitet. Med en stamtavle har man mulighed for at samle sig viden og oplysninger om kattens forfædre, og dermed finde information om sundhedsstatus/arvelige lidelser.

Ved at købe en kat med stamtavle, et ordentligt sted, sikrer man sig at den er opdrættet under ordentlige forhold og under et forbunds regler mht. vaccinationer og avls restriktioner. Katten vil være socialiseret korrekt og udrustet til verden, med lav sandsynlighed for adfærdsproblemer senere hen. Katten vil have fået en god start på livet, og være sund og rask med forældre som er egnet til avl.
Mange steder vil man endda få garanti om ny kat i tilfælde af noget uforudsigeligt, eller nogle penge refunderet, og generelt støtte og vejledning.
Det er vigtigt at vælge en opdrætter med omhu, og sætte sig ind i racen!  

Ved at opdrætte og købe katte uden stamtavle, ødelægger man avlsarbejdet for de, som gør en stor indsats.
Specielt med netop en race som de Sibiriske katte, som der er så få af, er det vigtigt at købe en kat med stamtavle. Der er stadig meget avlsarbejde at gøre, fordi racen er så ny, og der er kun ganske få opdrættere i hele verden.
Ved at sælge de Sibiriske uden stamtavle, vil man snart også få lavet blandinger med dem. Inden racen overhovedet er stabiliseret, vil den inden for få år være ødelagt og ikke det mindste speciel.

Desværre er der efterhånden kommet en del ”opdrættere af racekatte”, som sælger killinger uden stamtavler. Disse må anses som værende useriøse opdrættere, og går ofte under navnet ”Back Yard Breeders”, kaldet BYB’ere. 
Hos de mest useriøse opdrættere, forekommer det at katte lever under meget frygtelige forhold og bliver mishandlet. Nogle har endda over 50 katte, som sidder indespærret i små bure udenfor hele året rundt, mens de får lov til at lave 24 kuld i deres levealder! Det er ganske uacceptabelt, og ved at købe kat sådan et sted, støtter man det kun!

På stamtavlen finder man mange nyttige og interessante oplysninger om den kat det drejer sig om. Man vil som en start kunne finde kattens stamnavn, som er det navn opdrætteren har døbt den, samt det navn opdrættet er registreret i. Man vil ligeledes kunne se, hvilket land katten er opdrættet i, da navnet eks. indledes med DK, og dermed kan man se at opdrætteren er medlem af en katteklub i Danmark.
På stamtavlen vil man også kunne se et stambogsnummer, som er kattens registrerings nummer. Dette nummer vil starte med FD, står for Felis Danica, og dernæst LO, hvilket betyder at katten er af en race, som er godkendt i FIFé og i en godkendt farve. Står der RX i stedet for LO, betyder dette, at der har været en form for eksperimenterende avl, så som at opdrættere i Rusland har brugt foundation katte tilbage i generationerne.
På stamtavlen kan ligeledes ses kattens fødselsdato, og hvilken race den tilhører, dens farve som er skrevet først med en farvekode og dernæst en sproglig betegnelse.
Man vil kunne se kuldets sammensætning, oplysninger om opdrætteren, hvem stambogssekretæren og stambogsføreren er, som har godkendt stamtavlen og registreret og udstedt den. 
Oplysninger om forfædrene findes tilbage til 4. generation, medmindre der er tale om en kat med linjer som går tilbage til foundation. I sådanne tilfælde vil flere felter i stamtavlen måske være tomme.
På bagsiden af stamtavlen er der plads til at notere forskellige oplysninger om kattens vaccinationer og andre helbredsmæssige oplysninger.

DK Meldgaards, Laila & Mads Meldgaard Petersen | 8930 Randers NØ - Denmark | mail@katterimeldgaards-sibirisk.dk