Dansk
 
engelsk
        Bookmark and Share    
 

Indekat eller udekat?

Indekat eller udekat:
Svetozar Chingi-Tura & Moya Mechta ForrestDen Sibiriske race trives fint som indekat, selvom det er en skovkatterace. Man kan gøre meget for at berige dens liv som indekat, så den ikke mangler den stimuli, som den ville få ved at være udekat.
Vores killinger er vante til at blive leget med med - vi bruger en pind med fjer i. På den måde får de udlevet deres jagtinstinkt og ender ikke med at blive understimuleret, hvilket kan betyde at de begynder at jagte ejerens fødder eller andet.
Der findes også rigtig meget godt aktiveringslegetøj, hvor katten f.eks. kan jagte en bold i et rør eller finde godbidder. Man kan også være kreativ og selv lave noget til katten ind i mellem - f.eks. en vandbalje med en skumgummie bold i, kan bringe stor lykke.
De Sibiriske katte elsker at klatre højt op, så et højt og solidt kradsetræ vil være en drøm for en indekat. Man kan også lave nogle hylder rundt omkring, som er beklædt med stof, så katten kan ligge og hygge.

Hvis man ønsker at holde en kat som indekat - uanset race - så er det altid en god idé at man har to katte. Det mest optimale er, hvis de er nogenlunde samme alder, så de kan opvokse og lege sammen. To katte der er opvokset sammen vil stimulere hinanden utrolig meget!
Man skal heller ikke have så dårlig samvittighed, hvis man i en periode ikke er så meget hjemme, for da har kattene hinanden og kan enten lege eller flette haler, frem for at sidde og græde ved døren eller udvikle en tvangsadfærd pga. manglende stimuli.

Vi ser selvfølgelig helst at katten bliver holdt som indekat! Skulle man have planer om, at katten skal have udendørs adgang, anbefaler vi på det kraftigste at man venter til foråret. Hvis katten ikke kan finde hjem om vinteren, risikerer den at fryse ihjel!
Det er en meget god ide, hvis man de første mange gange lufter katten i sele og snor, så den lige ser omgivelserne an. Man skal huske at benytte den dør sammen med katten, som man ønsker at katten senere skal benytte.
Fordelen i at vente med, at lukke katten ud indtil foråret er også, at man ofte har vinduerne til at stå på klem på den tid af året. Så hvis den store verden bliver for meget, kan katten altid komme ind. Men den bedste løsning vil naturligvis altid være en kattelem!
Hvis det er muligt, så væn katten til at være inde om natten og mens man er på arbejde. Så ved man altid hvor den er at finde og man har ro i sjælen.
Man skal dog altid mindst holde katten inde to til tre måneder før man begynder, at planlægge den skal komme ud!
 
Husk at katte først har ordentlig stedsans når de er 8 måneder gamle (uanset race)!!!!
Katte er knyttet til sit hjem, fordi det er der de får mad - det betyder også, at hvis en anden begynder at fodre på din kat, så er der muligvis der den vælger at holde til. 
 
Når man vælger at lade sin kat komme ud, så skal man vide at ca. 25% går tabt i trafikken, bliver væk hjemmefra eller taget af ræven eller andet. Det er et farligt liv derude...

Mange tror fejlagtigt, at fordi de bor på en lukket villavej eller tæt på skov og eng, så er det trygt at lukke katten ud. Men en kat kan snilt løbe 3-4 km på en eftermiddag og den har ingen anelse om, hvor det er sikkert at færdes. 

I vores tid som opdrættere har vi hørt mange ulykkelige historier fra vores killingekøbere...;
- katte som er påkørt, men ikke døde på stedet som kræver uendelige behandlinger for at have chance for overlevelse. 
- druknet i en fiskedam
- faldet ud over en altan
- ejer kommer selv til at køre katten over i indkørslen, idet der bakkes ud
- skudt med haglgevær af en nær eller fjern nabo

Når killingen kommer herfra er den både øretatoveret og steriliseret/kastreret. Dette bevirker, at hvis den nu skulle blive væk, så er der stor sandsynlighed for at den bliver bragt hjem igen. Men ved at den også er steriliseret/kastreret før kønsmodning, har katten som regel ikke noget stort behov for, at rende lystigt omkring og enten slås med de andre drenge eller gøre sig til for damerne. Den har aldrig haft tanken, nu da den er neutraliseret, før den overhovedet blev kønsmoden.
 
Endvidere anbefaler vi altid, at katten bærer et halsbånd med tegn i. Et tegn hvorpå der står adresse og telefon nummer, i tilfælde af at nogen skulle overse øretatoverings nummeret.
Et kattehalsbånd har altid et sikkerhedsspænde, som springer op, hvis katten skulle sidde fast. Kattehalsbånd fåes også med et sikkerheds elastik, som vil udvide sig, ligeledes hvis katten sulle sidde fast. Altså er der ingen risiko forbundet med brugen af halsbånd. 

Hvis man ønsker at katten skal have udendørs adgang, kan det også være en rigtig god ide at bygge en løbegård, frem for at lade den rende frit på gaden! Mange katte kommer galt af sted i trafikken, bliver taget af ræven, bliver smittet med dødelig virus af vildkatte, kommer hjem med slemme skrammer og skader efter slagsmål med nabolagets andre katte, bliver taget ind af en anden familie eller får sig forvildet for langt væk fra sit hjem! Der lurer mange fare for en kat, hvis den skal færdes frit ude og ofte får den ikke så langt et liv, som man ville ønske den fik. Så overvej nøje hvad du har samvittighed til og hvad der er det bedste for katten! Hvis katten aldrig har været vant til at komme ud, så har den heller ikke behovet og så er det ikke synd at holde den som udelukkende indekat!

Mange har også gode erfaringer med, at lufte katten i en sele. Hvis man bor i hus, kan man også med fordel give katten en sele på, og binde den med en lang snor i haven, så man har mulighed for at åbne terassedøren og samtidig give katten lidt luft i sommerhalvåret. 

En håndfuld af vores killingekøbere bor i lejlighed i vinterhalvåret, hvor de har katten som indekat og i kolonihave/sommerhus i sommerhalvåret, hvor de har katten som udekat. De Sibiriske katte er meget kloge og tilpasningsdygtige! Selvfølgelig kræver det til tilvænning og træning, at lære katten den har to hjem, men det kan lade sig gøre. Vi har endda solgt vores voksne katte/vores tidligere avlskatte til familier, som har haft succes med at bo sådan med kattene. 

Hvis man bor i lejlighed, så skal man være obmærksom på, at katten med 100% sikkerhed vil prøve at hoppe over altankanten, på et eller andet tidspunkt! Hvis man er så heldig at katten overlever, så skal man dog ikke være sikker på, at se katten igen. Katten har aldrig før sent den vej ud og dermed heller aldrig den vej ind i lejligheden før, så den vil blive bange og løbe væk i panik. Derfor anbefaler vi på det kraftgste, at man hegner sin altan ind. Man kan købe noget tynd net (som ligner fiskegarn), der er næste usynligt nede fra gaden af. Det kan blandt andet købes i Maxi Zoo, som et færdig sæt med alt udstyr til opsætning. 

Ligeledes skal man altid være forsigtig, i forhold til at katten kan/vil hoppe ud af vinduer. Hertil kan man også få mange forskellige løsninger; kroge så vinduerne ikke kan åbnes for meget, en net ramme ligesom til altanen eller et lille "kurv" af net til at sætte øverst på vinduer, der åbnes i kip. Flere løsninger kan blandt andet også købes på www.zooplus.dk 

Hvis man bor i hus med have, er her vist et rigtig godt eksempel på, hvordan man hegner den ind og kattesikre: 


 
  

 

 

 
 
  
  
  
 
Materiale: Hegnet, som hedder "Rionet", er 180 højt (og så er der små ti centimeter, der går i jorden). Knækket er så resten af fagets højde, hvilket i udgangspunktet er 240 centimeter. Stykkerne kommer i 500 x 240 (hvilket så bliver til to fag, når man halverer det). Højden på 180 er valgt fordi det er den højde, man sædvanligvis må have sin hæk/hegn i skel uden at skulle spørge nogen om lov, og det gælder om at få så højt et hegn som muligt. Indfaldet gør det jo så en anelse højere lidt ind efter, men det er næppe det store problem.

Den række, hvor bøjningen er, er klippet tre ud af fire lodrette "stivere" af/over – ellers er det for stift at bukke. Det letter samtidig udseendet en del. Husk også at sæt hegn hen over låger osv. ellers er det  let for en voksen kat, at komme over der.

Familien der har levet indhegningen beskriver, at de er rigtig glade for at de har indhegnet haven, da det giver en helt fantastisk ro i sjælen. Det katten har fået i bytte for dens noget større territorium er til gengæld adgang til udendørs livet når som helst på døgnet, den måtte ønske, hvor den tidligere kun kom ud, når det var lyst.

Et andet godt alternativ, som en løbegård, kan være: 

 Materiale: Stolper og stolpe beton samt træ er købt i Jem & Fix. Trådnet er købt i Bauhaus. De samlede omkostninger er på cirka 1.300 kr.
 
 
Vores egne katte holdes naturligvis også som indekatte, idet de jo er avlskatte. Ellers vil de blive parret uønsket med en ukendt hankat, blive smittet med virus fra andre katte som kan medføre døden både for dem selv og deres killinger, eller de kan blive dræbt i trafikken eller meget andet.
Dog skal det siges, at selvom vi måske ikke have haft opdræt, så ville vi stadig selv have valgt at holde vores katte som indekatte, da det på alle måder er et langt mere beskyttet liv.
Vores katte har adgang til flere løbegårde og her er vist en af dem. Den sidder i forlængelse af et værelse, som vi har indrettet kun til kattene, hvor de via en kattelem i vinduet har fri adgang døgnet rundt.
DK Meldgaards, Laila & Mads Meldgaard Petersen | 8930 Randers NØ - Denmark | mail@katterimeldgaards-sibirisk.dk